Boomklever

Boomklever aan mezenbol

"Like the nuthatch, the treecreeper is the essence of wildness and freedom in a single bird." - Dominic Couzens

 

Boomklever

Boomklevers onderscheiden zich doordat ze zowel omhoog als omlaag over een boomstam lopen, wat hun naam verklaart. Ze zijn holenbroeders en staan erom bekend de opening van hun nestholte te verkleinen door deze met modder “te metselen”. Deze neiging om te metselen is vaak zo sterk dat zelfs wanneer het nestgat al de juiste grootte heeft, ze nog steeds in de omgeving een soort metselwerk creëren.

Uiterlijk en kenmerken van de boomklever

Boomklevers hebben een opvallende blauwe kleur op de rug, vleugels, staart en kop, terwijl de borst en buik een opvallende oranje/roestbruine tint hebben. Tijdens de broedperiode vertoont het mannetje een extra opvallende kleuring. Ze hebben korte poten met relatief lange tenen, inclusief lange nagels die zorgen voor een goede grip op de boomschors. De snavel is spitser en dunner van vorm.

Deze vogel is vaak luidruchtig en produceert luide fluittonen en trillers. Daarnaast zijn kenmerkend voor hem de stuiterende roepjes en hoge pieptonen.

Voortplanting en broeden

Boomklevers passen hun nestopening precies aan met modder, zodat grotere soorten niet naar binnen kunnen. Ze kiezen vaak voor oude nesten van spechten als broedplaats. De bodem van het nest wordt bedekt met schilfers dennenschors en dode bladeren. In gevallen waarin boomklevers gebruikmaken van nestkasten, creëren ze soms een versterkt dakoverstek boven de invliegopening. Ze leggen één of twee keer eieren vanaf april, waarbij elk legsel meestal 6-9 eieren bevat, die na 14 dagen uitkomen. Beide vogels verzorgen de jongen die na 24 dagen uitvliegen. Het is gebruikelijk voor boomklevers om meerdere keren (jaren) in hetzelfde nest te broeden.

Habitat en verspreiding

De boomklever is wijdverspreid en komt voor in loof- en naaldbossen, parken en tuinen in Europa en Azië. Ze gedijen goed in gebieden met veel bomen en houden van zowel oude bossen als meer gecultiveerde gebieden. Boomklevers zijn standvogels en blijven meestal in hun broedgebied gedurende het hele jaar.

De boomklever zoekt zijn voedsel door zorgvuldig de schors van bomen te inspecteren op insecten. Naast insecten eten ze ook zaden en noten; je kunt boomklevers zelfs zien terwijl ze gretig hakken op noten of zaden die ze met hun poten vasthouden of vastzetten tussen de bast van een boom.

Bescherming en behoud

Gelukkig is de boomklever geen bedreigde soort en komt hij algemeen voor in zijn verspreidingsgebied. Het behoud van hun natuurlijke habitat, zoals bossen en parken, is echter van cruciaal belang om hun populaties te behouden. Het plaatsen van nestkasten kan ook helpen om deze vogels aan te moedigen om te broeden in tuinen en stedelijke gebieden.

Hoewel de boomklever typisch geassocieerd wordt met bossen, wordt deze vogel ook regelmatig waargenomen in tuinen en parken, vooral in bosrijke gebieden. Het plaatsen van een nestkast of het hebben van een oude boom in de tuin, bij voorkeur met spechtengaten, kan zeker een boomklever aantrekken. In de winter bezoeken boomklevers vaak voederplaatsen, waar vooral vetbollen, hazelnoten en pindanetjes populair zijn. Gezien hun specifieke manier van voedsel zoeken, waarbij ze op en neer klauteren op boomstammen, is het handig om het voedsel op een geschikte manier aan te bieden. Plaats bijvoorbeeld hazelnoten, ongezouten pinda’s of vet in gaten van een boomstam.

In conclusie is de boomklever een charmante vogel met opvallende kleuren en een fascinerend gedrag. Het is een genot om ze te observeren terwijl ze door bomen en struiken klimmen, op zoek naar voedsel. Door hun habitat te beschermen en te behouden, kunnen we ervoor zorgen dat de boomklever nog vele generaties kan blijven genieten van deze opmerkelijke vogel.

Eurasian Nuthatch, Sitta europaea – Boomklevers (Sittidae)

© 2023 All Rights Reserved.

Foto´s
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
19/09/2023

Natuurfotografie

Natuurfotografie: Verantwoord fotograferen in de natuur Het is van uiterst groot belang dat natuurfotografen zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid ten opzichte van de...

Continue Reading
13/09/2023

IJsvogel fotograferen

IJsvogels fotograferen Het fotograferen van ijsvogels kan een uitdagende, maar belonende opgave zijn. Deze kleurrijke vogels zijn snel en schuw, dus het vergt geduld,...

Continue Reading

Leave a comment

Interesse in dit beeld? Stuur mij een berichtje...