Zwarte Roodstaart

"The Black Redstart, with its sleek ebony plumage and fiery tail, is a living testament to nature's artistry, a winged symphony of contrast and elegance in the avian world."

 

Zwarte Roodstaart

De zwarte roodstaart geeft de voorkeur aan warme en droge omgevingen. In stedelijke gebieden beschouwt hij gebouwen, schuttingen en tuinen als geschikte alternatieven voor zijn natuurlijke leefomgeving. Voor een zwarte roodstaart is een huis als een rots, en waarbij de diverse openingen uitstekend kunnen dienen als broedplaats.

Uiterlijk en kenmerken van de zwarte roodstaart

Alle exemplaren van deze vogelsoort dragen een staart in een roestrode tint. De mannetjes vertonen een verenkleed dat zwart en grijs is, met een opvallende witte vleugelvlek. Vrouwelijke exemplaren zijn minder zwart van kleur en dragen een verenkleed dat neigt naar roetkleurig bruingrijs. Ze worden vaak waargenomen in een rechtopstaande houding en vertonen regelmatig trillende bewegingen met hun staart.

Voortplanting en broeden

Vanaf het midden van april begint de zwarte roodstaart met broeden. Deze vogel heeft doorgaans twee nestjes per jaar, soms zelfs drie. Een nest bestaat uit 4 tot 7 eieren, waarvan de broedperiode 12 tot 14 dagen duurt. De zwarte roodstaart handhaaft strikt zijn eigen broedterritorium en houdt andere paren op afstand. De jongen verblijven ongeveer 15 tot 17 dagen in het nest en worden nog tot 10 dagen na het uitvliegen gevoerd.

Habitat en verspreiding

De zwarte roodstaart heeft zijn oorspronkelijke broedgebieden in middel- en hooggebergtes, maar in Nederland kiest hij ervoor om te broeden in stedelijke gebieden en bij moderne boerderijen. Met name op industrieterreinen en in grootschalige nieuwbouwgebieden vinden ze geschikte holtes in muren en diverse andere plaatsen om te nestelen. Ze verdwijnen echter wanneer de omgeving te weelderig groen wordt. Deze vogel heeft een sterke voorkeur voor droge, warme en open omgevingen. Hij zit graag op hoge obstakels. Tijdens de trekperiode is de zwarte roodstaart door het hele land te vinden.

De zwarte roodstaart heeft een gevarieerd dieet dat een breed scala aan insecten omvat, zoals rupsen, langpootmuggen en spinnen. In stedelijke gebieden jagen ze zelfs ’s nachts op insecten bij kunstlicht. In de herfst schakelen ze ook over op zaden, bessen en ander fruit.

De zwarte roodstaart is een trekvogel in grote delen van zijn broedgebied, terwijl hij in andere gebieden standvogel is. Deze vogel maakt zijn trektochten voornamelijk ’s nachts. De migratie van Noordwest-Europese broedvogels naar hun overwinteringsgebieden in Zuidwest Europa en Noord-Afrika vindt plaats van augustus tot oktober. Ze keren vervolgens terug tussen half maart en april.

Bescherming en behoud

In de afgelopen decennia heeft de zwarte roodstaart zijn leefgebied in Nederland aanzienlijk uitgebreid. Het is van essentieel belang dat er voldoende nestgelegenheden beschikbaar blijven om deze positieve trend te ondersteunen.

Black Redstart, Phoenicurus ochruros – Vliegenvangers (Muscicapidae)

© 2023 All Rights Reserved.

Foto's
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
19/09/2023

Natuurfotografie

Natuurfotografie: Verantwoord fotograferen in de natuur Het is van uiterst groot belang dat natuurfotografen zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid ten opzichte van de...

Continue Reading
13/09/2023

IJsvogel fotograferen

IJsvogels fotograferen Het fotograferen van ijsvogels kan een uitdagende, maar belonende opgave zijn. Deze kleurrijke vogels zijn snel en schuw, dus het vergt geduld,...

Continue Reading

Leave a comment

Interesse in dit beeld? Stuur mij een berichtje...