Middelste bonte specht

"The drumming heart of nature, the woodpecker, reminds us that through persistence and rhythm, even the toughest obstacles can be overcome."

 

Middelste Bonte Specht

Een spechtensoort die steeds vaker wordt waargenomen in Nederland is de middelste bonte specht. Ondanks dat het de zeldzaamste is in vergelijking met de grote en kleine bonte specht, is zijn aanwezigheid groeiende. Deze specht wordt met name aangetroffen in Oost- en Zuid-Nederland, en hij geeft de voorkeur aan oude eikenbossen.

Uiterlijk en kenmerken van de middelste bonte specht

Het lijkt op de grote bonte specht, maar het is iets kleiner. Het gezicht is wit met een geïsoleerd wit oog. De rode “pet” strekt zich uit over alle veren en is niet begrensd aan de onderkant met zwart. De ‘broek’ heeft een zalmroze tint, en er zijn flankstreepjes zichtbaar. De vleugels zijn zwart-wit met een opvallende grote witte schoudervlek. Dit kan verwarrend zijn, vooral in vergelijking met nog niet volwassen grote bonte spechten.

De middelste bonte specht maakt zelden roffelgeluiden en doet dit meestal in series van twee tot drie korte roffels achter elkaar. Hun territoriale roep klinkt klagerig, vergelijkbaar met die van een havik of gaai.

Voortplanting en broeden

Ze beginnen met broeden van eind april tot begin juni en hebben doorgaans één legsel van 5-6 eieren. De broedduur bedraagt 11-14 dagen. Middelste bonte spechten maken vaak gebruik van dezelfde nestholte, die zowel in hardhouten als zachthouten loofbomen kan worden gevonden. Op gunstige locaties liggen de nesten, zelfs in Nederland, vaak dicht bij elkaar, binnen een straal van 250 meter of minder. De jongen verblijven gedurende 20-23 dagen in het nest.

Habitat en verspreiding

De middelste bonte specht geeft duidelijk de voorkeur aan oud loofbos, met name bomen die voorzien zijn van ruwe bast, vooral oude eiken. Ze zijn ook te vinden op open plekken binnen het bos. Wat hen onderscheidt van de meeste spechten is dat de middelste bonte specht vaak zijn voedsel zoekt op horizontale en soms dunne takken.

De middelste bonste specht eet voornamelijk insecten, rupsen, maar ook bessen en noten.

De middelste bonte specht is een standvogel en overwintert in zijn broedgebied. Jonge vogels gaan op zoek naar een eigen territorium en zwerven uit.

Bescherming en behoud

In de jaren negentig was de middelste bonte specht een zeer zeldzame soort in Nederland. Echter, sinds 1996 nestelt deze specht jaarlijks in het land. Het aantal broedparen is aanzienlijk toegenomen, van enkele tientallen tot vele honderden. Ze breiden hun territorium steeds verder uit naar het westen en zijn zelfs waargenomen op de Waddeneilanden.

Na 2000 nam het aantal middelste bonte spechten toe, in eerste instantie voornamelijk in het oosten van Nederland, later ook meer naar het noordwesten. Deze toename viel op in zowel Duitsland als België en werd gestimuleerd door het ouder worden van bossen en een meer extensief bosbeheer, wat resulteerde in een toename van dode bomen. Mogelijk heeft ook het klimaateffect, met warmere voorjaren, bijgedragen aan deze trend.

Middle Spotted Woodpecker, Dendropicos medius – Spechten (Picidae)

© 2023 All Rights Reserved.

Foto's
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
19/09/2023

Natuurfotografie

Natuurfotografie: Verantwoord fotograferen in de natuur Het is van uiterst groot belang dat natuurfotografen zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid ten opzichte van de...

Continue Reading
13/09/2023

IJsvogel fotograferen

IJsvogels fotograferen Het fotograferen van ijsvogels kan een uitdagende, maar belonende opgave zijn. Deze kleurrijke vogels zijn snel en schuw, dus het vergt geduld,...

Continue Reading

Leave a comment

Interesse in dit beeld? Stuur mij een berichtje...